Ensemble Antique är en kammarensemble som spelar barockmusik på tidstrogna instrument. Gruppen består av några av landets främsta unga musiker inom tidig musik, samtliga med anknytning till Stockholm där de tidigare stött på varandra i allehanda musikaliska sammanhang. De första initiativen till denna ensemble togs under sommaren 2008 då fyra av ensemblens medlemmar medverkade i Fävikens operaorkester utanför Åre.
 
Ensemblen är tack vare sin sammansättning en mycket flexibel grupp som kan spela allt från solostycken och triosonater till större kammarmusikaliska verk och trumpetkonserter. Tyngdpunkten ligger på kammarmusik och sonater från 1600 och 1700-talet för trumpet och stråk, en genre som kanske är lika ovanlig som den är välklingande, men på sikt finns tankar på att samarbeta med gästande sångare och instrumentalister för att ytterligare bredda repertoaren.
 
Gruppens stråkmusiker spelar dessutom tillsammans under namnet Leopoldkvartetten, som specialiserat sig på Wienklassisk repertoar, även den på tidstypiska instrument.
 
 
Röster om Ensemble Antique:
 
 
”Halsbrytande kromatik CCCC Ensemble Antique. Frimurarnas hus, Linköping. 
 
Sex unga högklassiga instrumentalister fyllde med sitt självklara musicerande de gamla barockmästarna med massor av energi. (...)”
 
-Corren
 
 
"Barock kulturgärning"
 
-Norrköpings Tidningar